Naast het feit dat ik houd van de geur van Rozemarijn en het gewoonweg een leuke naam vind, heeft het ook een diepere aansluitende betekenis/werking.

'Rozemarijn verwarmt en is opwekkend. Het stimuleert en geeft je nieuwe levenskracht. Rozemarijn zet je goed in je innerlijke 'power' en bevordert je manifistatiekracht'. Er ontstaat oordeelloosheid en de durf om alles los te laten. Je mag er zijn! 

 

Ieder kind is uniek en zal in het leven zijn eigen pad bewandelen. De eerste 7 levensjaren legt het kind hiervoor een fundamentele basis. Wat ik graag wil stimuleren is dat ze in hun eigen kracht blijven en leren dat ze goed zijn zoals ze zijn. Maar ook dat ze durven dromen en weten dat ze alles in zich hebben om deze dromen te bereiken. 
Mijn visie heeft veel raakvlakken met de antroposofie.

 

Rust, Reinheid en Regelmaat

Doordat de kleine spruitjes veel waarnemen is het belangrijk dat ze dit kunnen doen in een rustige leefomgeving. Daarom staat rust, reinheid en regelmaat voorop. Ze weten waar ze aan toe zijn en wat ze van mij kunnen verwachten. Hierbij volg ik graag zoveel mogelijk het ritme van de natuur. Het ritme van de seizoenen. Omdat ik veel en graag buiten ben met de kindjes, maak ik ze graag bewust van de seizoenen en nemen we de seizoenen spelenderwijs ook mee naar binnen. 
Ook probeer ik rekening te houden met de inrichting, dat deze rust uitstraalt maar toch genoeg uitdaging biedt. In de opvang probeer ik zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke speelmaterialen.

 

Dagindeling

08.00 uur  De kindjes worden gebracht en er is tijd voor vrij spel.

09.00 uur  Dagopening/kring met Fien

09.15 uur  Activiteit / aandacht voor het seizoen 

10.00 uur  Fruit eten

10.30 uur  Buitenspel

11.30 uur  Lunch

12.30 uur  Slapen/rusten

14.30 uur  Aan tafel tussendoortje (groente, rijstwafeltjes oid)

15.00 uur  Vrij spel of buiten spelen

16.30 uur  Gezamenlijk boekje lezen of dag bespreken met Fien

18.00 uur  Sluit

 

 

Gezonde voeding

Goede voeding is voor ieder mens belangrijk, maar zeker voor kindjes die volop in ontwikkeling zijn. Zowel lichamelijk als fysiek gezien. Daarom kies ik voor zoveel mogelijk biologische voeding en beperk ik de inname van geraffineerde suikers en is de voeding zo puur mogelijk. 

Ook vind ik het belangrijk dat kinderen leren waar hun eten vandaan komt, daarom zal ik regelmatig met ze met moestuintjes bezig zijn en kunnen we af en toe een bezoekje gaan brengen aan het voedselbos (op dit moment nog in aanleg). 
De boodschappen bestel ik bij de Hofwebwinkel. Biologisch, direct van de boer en zo onbewerkt mogelijk. Daarnaast wordt er een eerlijke prijs aan de boeren betaald. 

https://youtu.be/yjefBdwSPqM

 

Fantasie

Doordat we in een digitaal tijdperk leven gaat veel fantasie verloren.

Fantasiespel is superbelangrijk.  Het draagt bij tot de ontwikkeling van de hersenvormen. Dat begint met doen alsof, zo rond het eerste jaar. Het is de eerste stap naar fantasie, maar dit is vooral gericht op het nabootsen van de werkelijkheid.

Vanaf ongeveer 1,5 jaar wordt de eerste echte fantasie gebruikt. En dit is een grote mijlpaal in het leven van een kind: want naast de concrete werkelijkheid, wordt nu ineens een heel andere dimensie mogelijk. De verzonnen werkelijkheid, de fantasiewereld, waarin alles mogelijk wordt. 

Hoe meer een kind oefent in fantasiespel, hoe groter zijn sociale inzicht wordt, het bedenken van oplossingen, verwerken van gebeurtenissen en leert het kind omgaan met angsten of heftige gevoelens.

 

Spelen

Het spel is een van de belangrijkste onderdelen op een dag van een kind. Tijdens het spelen leren de kindjes hun vaardigheden te ontwikkelen voor het goed kunnen functioneren als mens. Wat ik hierboven ook al aangaf, is dat we op dit moment in een digitaal tijdperk leven. De huidige generatie groeit ermee op en voordat je het weet, heb je een doorgewinterde swipende baby.
Jonge kinderen ontwikkelen hun brein door ervaringen op te doen in de tastbare wereld, iets wat niet kan op een telefoon of tablet. 

 

Groen

Aandacht voor natuurbeleving bevordert het welzijn en de gezondheid van kinderen. De wereld kent steeds meer prikkels. De natuur brengt rust, ontspanning en kan tegelijkertijd ook zorgen voor inspiratie. Door de grote klimaatveranderingen vind ik het van groot belang dat dit al in de basis meegegeven wordt aan kinderen. Het levert meer bewustzijn op rondom duurzaamheid en milieuproblemen. 
Daarnaast is er, zoals hier boven ook al beschreven, aandacht voor gezonde voeding een belangrijk onderdeel van een groene opvang. 

 

Vanuit het hart

Kinderopvang vanuit het hart, is voor mij niet meer dan vanzelfsprekend. Iedere dag dat ik met kinderen werk ben ik dankbaar. Kinderen zijn onze grote spiegels. Ze spiegelen elk gedrag, waardoor je veel over jezelf kunt leren. Het is voor mij een feest om te mogen starten met mijn eigen kinderopvang. Niets is leuker dan kinderen zien ontwikkelen, groeien en daarbij te ondersteunen. Ieder kind mag er zijn, ieder kind heeft zijn eigen dromen en voor mij is het zaak dat kinderen opgroeien met een gezonde portie zelfvertrouwen, maar ook vertrouwen in hun eigen kunnen en dromen. 

 

Handpop

Door gebruik te maken van een handpop worden kinderen makkelijker uitgedaagd tot deelname en interactie. Voor meer informatie hierover, kun je terecht onder het kopje 'handpop Fien'